. TUTORIAL BLOGGER @ DQIS ONLINE

Tuesday, March 30, 2010

CARA BUAT TAB MENU

<style type="text/css">
div.TabView div.Tabs
{height: 30px;overflow: hidden}
div.TabView div.Tabs a {float:left; display:block; width: 80px; /* Lebar Menu Utama Atas */
text-align:center ; height: 30px; /* Tinggi Menu Utama Atas */
padding-top:8px; vertical-align:middle; border:1px solid #BDBDBD; /* Warna border Menu Atas */
border-bottom-width:0; text-decoration: none; font-family: "ARIAL NARROW", Serif; /* Font Menu Utama Atas */
font-weight:bold; color:#000; /* Warna Font Menu Utama Atas */
-moz-border-radius-topleft:10px; -moz-border-radius-topright:10px}
div.TabView div.Tabs a:hover, div.TabView div.Tabs a.Active {
background-color: #ffffff; /* Warna background Menu Utama Atas */ }
div.TabView div.Pages {clear:both; border:1px solid #ffffff; /* Warna border Kotak Utama */ overflow:hidden; background-color:#ffffff; /* Warna background Kotak Utama */ }
div.TabView div.Pages div.Page {height:100%; padding:0px; overflow:hidden}
div.TabView div.Pages div.Page div.Pad {padding: 10px 10px}
</style>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
function tabview_aux(TabViewId, id)
{
var TabView = document.getElementById(TabViewId);
// ----- Tabs -----
var Tabs = TabView.firstChild;
while (Tabs.className != "Tabs" ) Tabs = Tabs.nextSibling;
var Tab = Tabs.firstChild;
var i = 0;
do { if (Tab.tagName == "A")
{ i++;
Tab.href = "javascript:tabview_switch('"+TabViewId+"', "+i+");";
Tab.className = (i == id) ? "Active" : "";
Tab.blur();
} }
while (Tab = Tab.nextSibling);
// ----- Pages -----
var Pages = TabView.firstChild;
while (Pages.className != 'Pages') Pages = Pages.nextSibling;
var Page = Pages.firstChild;
var i = 0; do {if (Page.className == 'Page')
{ i++; if (Pages.offsetHeight) Page.style.height = (Pages.offsetHeight-2)+"px";
Page.style.overflow = "auto"; Page.style.display = (i == id) ? 'block' : 'none'; } }
while (Page = Page.nextSibling);}
// ----- Functions -------------------------------------------------------------
function tabview_switch(TabViewId, id) { tabview_aux(TabViewId, id); }
function tabview_initialize(TabViewId) { tabview_aux(TabViewId, 1); }
//]]>
</script>
<form action="tabview.html" method="get">
<div id="TabView" class="TabView">
<div style="width: 265px;" class="Tabs">
<a>NEW BLOGGER</a>
<a>TIPS / TRIK</a>
<a>FREE STUFF</a>

</div> <div style="width:265px; height:150px; " class="Pages">
<div class="Page"> <div class="Pad">

<div style="font-size:90%; text-align:LEFT; text-shadow:1px 1px 1px #adadad;"><a href="http://dqisbizz-tutorial.blogspot.com/2010/03/daftar-email-gmail-anda.html" target="_blank" title="SILA KLIK">DAFTAR AKAUN GMAIL</a></div>

<div style="font-size:90%; text-align:LEFT; text-shadow:1px 1px 1px #adadad;"><a href="http://dqisbizz-tutorial.blogspot.com/2010/03/cara-nak-masukkan-edit-menu-di-linkbar.html" target="_blank" title="SILA KLIK">CARA NAK ADD @ EDIT LINKBAR</a></div>
</div> </div> <div class="Page"> <div class="Pad">

<div style="font-size:90%; text-align:LEFT; text-shadow:1px 1px 1px #adadad;"><a href="http://dqisbizz-tutorial.blogspot.com/2010/03/kaunter-pengunjung.html" target="_blank" title="SILA KLIK">DAPATKAN KAUNTER PENGUNJUNG</a></div>

<div style="font-size:90%; text-align:LEFT; text-shadow:1px 1px 1px #adadad;"><a href="http://dqisbizz-tutorial.blogspot.com/2010/03/cara-nak-install-traffic-feed.html" target="_blank" title="SILA KLIK">INSTALL TRAFFIC FEED</a></div>
</div> </div> <div class="Page"> <div class="Pad">

<div style="font-size:90%; text-align:LEFT; text-shadow:1px 1px 1px #adadad;"><a href="http://dqisbizz-tutorial.blogspot.com/2010/03/free-background.html" target="_blank" title="SILA KLIK">FREE BLOGGER BACKGROUND</a></div>
</div></div></div></div></form>

<script type="text/javascript">
tabview_initialize('TabView');
</script>

FREE BACKGROUND

FREE BACKGROUND UNTUK ANDA. 

COPY DIRECT LINK DALAM KOTAK DIBAWAH DAN PASTE KAN DI TULISAN BERWARNA MERAH

DASHBOARD >> LAYOUT >> EDIT HTML >> CTRL F (body {)


body {
margin: 0px 0px 0px 0px;
padding: 0px 0px 0px 0px;
text-align: center;
color: $textColor;
background: #FDBBD4 url('http://i915.photobucket.com/albums/ac355/dqis_online/background/linecolorfull1.jpg');


DQ001
DQ001
DQ002
DQ002
DQ003
DQ003
DQ004
DQ004
DQ005
DQ005
DQ006
DQ006
DQ007
DQ007
DQ008
DQ008
DQ009
DQ009
DQ010
DQ010
DQ011
DQ011
DQ012
DQ012
DQ013
DQ013
DQ014
DQ014
DQ015
DQ015
DQ016
DQ016
DQ017
DQ017
DQ018
DQ018
DQ019
DQ019
DQ020
DQ020
DQ021
DQ021
DQ022
DQ022
DQ023
DQ023
DQ024
DQ024
DQ025
DQ025
DQ026
DQ026

CARA NAK MASUKKAN & EDIT MENU DI LINKBAR

mudah saja tapi kena sabar ye... :) jom follow step by step


TAMBAH MENU DI LINKBAR

  • DASHBOARD >> LAYOUT >> PAGE ELEMENT >> LINKBAR [edit]
  • apabila klik Edit pada LINKBAR, akan keluar window seperti di atas CONFIGURE LINK LIST
  • lihat pada bulatan merah.. masukkan NEW SITE URL (alamat page yang ingin kita pointkan) & NEW SITE NAME (tajuk @ menu) dan apabila selesai klik ADD LINK.
  • sila scroll ke bawah untuk cara mengisi NEW SITE URL

EDIT MENU DI LINKBAR 
 
  • Untuk EDIT MENU LINKBAR SEDIADA, sila klik pada ruangan dalam bulatan. Pilih menu mana yang ingin di edit. Boleh edit NAME & URL. Klik pada butang EDIT dan win seperti dibawah akan dipaparkan
  • anda boleh EDIT NAME & URL mengikut citarasa penampilan anda dan klik SAVE apabila selesai.
  • sila scroll kebawah untuk cara memasukkan URL

CARA UNTUK MEMASUKKAN NEW SITE URL & EDIT URL (sama kaedah)
  • Setiap menu contohnya PRODUK perlu ada entry @ postnya tersendiri. Dimana apabila kita klik pada MENU PRODUK, secara automatik akan dipaparkan perihal tentang semua produk yang kita ada.
  • Setiap entry @ post MESTI mengandungi URL. 
  • Kebiasaannya URL yang digunakan boleh diambil melalui 2 cara :
    • Mengunakan URL entry / post anda
      • apabila menggunakan URL entry / post, bila kita klik pada menu : hanya akan keluar paparan tentang ENTRY / POST itu sahaja
    • Mengunakan URL daripada LABELS
      • jika guna URL daripada LABELS, apabila kita klik pada menu, SETIAP ENTRY dibawah LABELS berkenaan akan dipaparkan dalam 1 halaman. contoh, jika kita ada entry dibawah labels BLOG : apabila kita klik pada menu BLOG di linkbar... semua entry dibawah labels blog tadi akan dipaparkan (contoh di sini klik pada menu blog)
 
CARA MENDAPATKAN URL untuk ENTRY / POST

  •  DASHBOARD >> POSTING >> EDIT POSTS
  • lihat pada bulatan berwarna kuning di atas, pilih tajuk yang ingin dijadikan menu dan klik VIEW
  • paparan entry yang dipilih akan keluar seperti dibawah
  • lihat pada bulatan berwarna merah di atas. itu adalah URL untuk entry yang telah dipilih.
  • copy URL tersebut dan paste kan di NEW SITE URL (add menu) atau di URL (edit menu) seperti gambar di atas sekali.

CARA UNTUK MENDAPATKAN URL bagi LABELS
  • DASHBOARD >> POSTING >> EDIT POSTS
  • Lihat pada bulatan kuning di atas. Itu adalah menu yang ada dalam LABELS. 
  • Klik pada LABELS yang ingin dijadikan menu
  • paparan berikut akan keluar
  • semua tajuk untuk entry dibawah LABELS yang dipilih akan dipaparkan.. klik VIEW untuk melihat keseluruhan entry berkenaan seperti dibawah
  •  lihat bulatan dlm gambar di atas. Klik pada LABELS tersebut untuk mendapatkan URL 
  • nahhh.. dah pun dipaparkan URL bagi LABELS yang dipilih. 
  • copy URL tersebut dan paste kan di NEW SITE URL (add menu) atau di URL (edit menu) seperti gambar di atas sekali.

SELAMAT MENCUBA

CARA NAK INSTALL TRAFFIC FEED

Kenapa install Traffic Feed???

Hanya untuk ketahui dari mana pengunjung blog kita datang.. itu aje.. so kita dapat tau sampai mana info tentang blog kita tersebar..

Copy kod dibawah dan paste kan di ADD A GADGET >>  HTML / JAVASCRIPT


Selamat Mencuba

Monday, March 29, 2010

KAUNTER PENGUNJUNG

Senang je nak dapat kaunter untuk kira pengunjung blog kita.. korang nampak tak sebelah sidebar blog ni..
yang tunjukkan jumlah pengunjung tuh...?? hahh klik je kat situ.. terus masuk web perkhidmatan tu..

okehh selamat mencuba

CARA MASUKKAN GAMBAR DI POSTING

  • Klik pada icon INSERT IMAGE seperti dalam bulatan. Arahan seperti gambar dibawah akan keluar berikutnya,
  • Klik BROWSE untuk upload gambar dari simpanan anda dan tunggu sehingga gambar muncul dan klik OK. SEKIRANYA anda telah simpan gambar tersebut di photobucket contohnya, boleh paste code seperti di bawah

  • klik pada WEB ADDRESS dan copy DIRECT LINK gambar tersebut serta paste di IMAGE URL.
  • gambar daripada DIRECT LINK boleh dipaparkan besar mengikut saiz gambar tersebut berbanding gambar yang diupload dari BROWSER

SELAMAT MENCUBA

CARA MASUKKAN VIDEO DI POSTING

hi.. ada yang bertanya macam mana nak masukkan video di posting..

ini caranya...
  1. Video yang nak upload tuh mesti dah diupload dulu ditempat lain contoh di PHOTOBUCKET.. 
  2. klik pada SHARE di gambar untuk dapatkan  GET LINK CODE
  3. untuk video kita pilih (includes the tags you've added)
  4. copy tersebut (contoh :<embed width="600" height="361" type="application/x-shockwave-flash" allowFullscreen="true" allowNetworking="all" wmode="transparent" src="http://static.photobucket.com/player.swf?file=http://vid0006.photobucket.com/albums/0006/pbhomepage/video4/babylaughedit.flv">)
    • code ini perlu di PASTE di ruangan EDIT HTML pada ruangan posting anda.. (kerana itu adalah code) 
    • klik preview untuk melihat hasilnya.. dan publish sekiranya berpuas hati...




SELAMAT MAJU JAYA

soft touch; by DQis Online 2010

Back to TOP